1971
Äntligen börjar Svartbäcksvinden bli klar för seniorscoutverksamhet. Seniorscouterna fick 400:- från kommunen och lika mycket av kåren, för att köpa matta och möbler för. En särskild julbasar ordnades på Mastvägen , där seniorscouterna hade eget stånd med hemkokt godis. Strykande åtgång på varorna och en bra slant (88:-) till kassan. Såldes varorna för billigt kanske? Distriktsläger Muskö 71. Storläger där även juniorscouterna var med några dagar. Internationella inslag och deltagande av våra absolut äldsta scouter: Ragge Numan, Västerhaninge, Georg Malmqvist, S:t Botvid och Sven Andersson, Gävle. Vid ett av lägerbålen framfördes ett krönikespel skrivet av Sven Andersson Seniorscouterna hade även här en egen samlingsplats, Bodegan. En av våra Ledare Birgit Blomkvist uppmärksammades av Lions och tilldelades deras ungdomsledarstipendium.
1972
Utvecklingen av kåren fortsätter och nu är vi 174 medlemmar, varav 29 ledare och funktionärer. Vi fortsätter att utbilda oss och går på kurser för att bli bra avdelningsledare. På “hemmaplan” startar Lena Monsen och Karin Nyman studiecirklar i föreningsteknik med kårstyrelsen och seniorscoutlaget. S:t Georg firas i Dalarö, då Österhaninge kyrka repareras. Svenska Flaggans Dagsfirandet inställt på grund av ekonomiska skäl! En gemensam kretstävling genomförs i Tyresta by och miniorscoutavdelningarna Lysmaskarna och Gaddarna tar för sig rejält, alla tre topplaceringarna.
1973
Lokaler, lokaler och lokalproblem! Är det inte svårigheter med lokaler så är det ekonomiska svårigheter, och ibland kommer de samtidigt. Men nu är kommunen villiga att överlåta Svartbäcken på kåren, men “även andra skall ha möjlighet att nyttja den”. Diskussionerna är många och långa. Vi diskuterar också om vi skall ha valborgsfirande i Gropen. Beslutet blev enhälligt, att så skulle vara. Sekreteraren inför rapporteringssystem för medlemsregistreringen och närvaro på särskilda blanketter. Programplaneringen föreslås göras på kretsnivå. Ekonomiska läget börjar bli kärvare och planeringen av verksamheten styrs hårdare. Kassören föreslår höjning av avaiften från 25:-/år till 20:-/termin! Kretsläger genomförs vid Marsbäcken, utanför Västervik. Ett läger med många “kollisioner”. En avdelning från Rågsved deltog i lägret och det betydde att programmet var svårare att göra då vi arbetat så olika. Vi i kretsen tyckte att tid för matlagning måste finnas inlagt i programmet, och inte bara övningspass med andra scoutaktiviteter. För scouternas del var det nog bra med nya friska ideer från nya kamrater, och det är ju alltid spännande med nya tjejer när man just har blivit patrullscout!
1974
Utvecklingen fortsätter och kåren består nu av 188 medlemmar. Jonna Blomkvist är ordförande och Torsten Lundqvist sekreterare. Mångårige ordförande Sixten Persson väljs till Hederskårordförande. Lions uppmärksammar återgen våra ledares insatser och Karin Nyman får mottaga deras ungdomsledarstipendium. Svenska Flaggans Dag firas i kretsregi. Kåren trycker upp den första kårtröjan, som säljs för 29:-/st. Seniorscoutlaget Hedenhösarna ansvarar för kårfejden, som blir mycket lyckad. Kårläger på Gotland med seniorscouter som programmakare.
1975
Kårledningen ser ut som året innan och medlemsantalet fortsätter att öka, 216 medlemmar! Nya bidragsregler införs av kommunen och vi kallas till information angående dessa. Tillsammans med Jordbro Scoutkår har vi planering i Tungelsta. Kåren arrangerar årets distriktsstämma i Vendelsömalmsskolan. 2 begagnade militärtält inköps från Göteborg. Brevpapper och kuvert trycks upp och nya scoutfrimärker 1 kommer ut. Medlemskort med tryck införs i kåren. “Patrull Ugglan”, skriven av vår nuvarande kretsinstruktör utkommer. och används flitigt i patrullscoutarbetet. En “mammagrupp” (tisdagsklubben) startar i Svartbäcken, och en myshajk genomförs för dem och alla ledare. Juniorscouterna far på läger till Kopparbo och patrullscouterna till Vässarö. En stor utställning om kåren arrangeras på biblioteket i Vendelsö.
1976
Så är det då lokaldags igen. Nu vill man göra skolmuseum av Svartbäcken. Till det förslaget blir det dock nej, tack och lov. Medlemsantalet har sjunkit något och vi är nu 207 medlemmar med Jonna som ordförande och Henry Hall som sekr. Förbundet inför dataregistrering av medlemmarna, något som vållar en hel del trassel i början. En patrullscoutavdelning “Stigfinnarna” startar. Ledarrummet på Mastvägen rustas för 2.000:- Valinsamling till förmån för handikappade genomförs på valdagen. Lars Lundqvist och Sritta Dahlgvist genomgår förbundets vinterledarutbildning i Saxnäs. Kårfejd med loppmarknad är en av årets aktiviteter och avdelningarna arbetar med Panda-märket. Sommarläger, återigen på Genböte.
1977
Kåren fungerar väl, men har återigen haft en medlemsminskning till 194 st. Kårens egen halsduk blir färdig,- brun/orange. För första gången firas kåravslutning på Svenska Flaggans Dag och på hösten, i sa~band med planeringen genomförs en ledarhajk vid Sylsjön och flera bärkassar med Fårtickor plockas. (på riktigt, ingen lek eller tävling). Patrullscouternas patrullådor görs iordning, och sommarläger genomförs på två platser: junior-och patrullscouter på Ora (kretsläger) och seniorscouterna har läger på Gotland.
1978
Ny “topp” i kåren med Ulla Thim som ordförande och Ingvor (Ia) Bergström som sekreterare. Medlemsantalet har återigen börjat stiga, 225 medlemmar. Årets höjdpunkt blir lägret “Robinsons ö” på Muskö. En av avdelningarna ,Rovfåglarna, läggs ner, men på de övriga är aktiviteterna många. Distriktets Dag går av stapeln vid Sundby Gård, där vi deltar med stora delar av kåren. Vid DM på skidor tar Maria Callander en 1:a plats. Julbasaren i Svartbäcken ger ett överskott på 6.000:- till stor del beroen- de på många nya aktiviteter. I lokalerna sätts verktygstavlor upp. (det vore intressant att se hur många av verktygen som i dag finns kvar. Reds. anm.)
1979
Året då Dalarö hotell invaderas,har vi i stort sett samma kårledning och medlemsantal som året innan. Anledning till invasionen i Dalarö är naturligtvis kårens 20-årsjubileum, som också firas på alla avdelningar med stora “födelsedagskalas”. Skogen kring Svartbäcken försvinner allt mer och nu finns endast enstaka träd kvar. Verksamhetsåret ändras till 1/7-30/6. Förbundet startar ett projekt “Sri Lanka” och Erik Eklund gästarminiorscouterna, visar diabilder och föremål därifrån. Asarna vinner S:t Georgshajken och sommarläger är det som vanligt. Denna gång distriktsläger på Eriksö för junior-och patrullscouter, medan seniorscouterna gör en fjällvandring.